Terug naar nieuwsoverzicht

Verlichting met een hoge CRI waarde voor de juiste kleurweergave

Is het u wel eens opgevallen dat kleuren van objecten er anders uitzien in diverse omgevingen? Denk aan de kleur van verf, kleding of kleuren van meubels. Dit heeft te maken met de verschillende soorten verlichting die worden gebruikt. Verlichting heeft een aantal belangrijke functies. Het moet een esthetische uitstraling hebben, zorgen voor de juiste sfeer en zorgen dat kleuren goed worden weergeven. De juiste kleurweergave van verlichting heeft te maken met de CRI-waarde. In dit blog leggen wij u uit wat CRI is en waarom het belangrijk is om hierop te letten.

Wat is CRI?

CRI is de afkorting voor ‘Coloring Rendering Index’. Dit is een schaal waarop wordt aangegeven hoe nauwkeurig de kleuren worden weergegeven door de verlichting. Maar wat is een goede of slechte CRI-waarde?

De CRI-waarde kan een maximale waarde hebben van 100. Dit is vergelijkbaar met natuurlijk licht (zonlicht). De waarde wordt bepaald door zes referentiekleuren te vergelijken met natuurlijk licht. Nul geeft aan dat er weinig of geen kleur aanwezig is en een waarde van 100 geeft een perfecte kleurweergave aan. Zorg er daarom voor dat de CRI waarde van verlichting zo dicht mogelijk bij de 100 ligt. Een CRI waarde van minimaal 90 wordt aangeraden. Daarmee bent u zeker van een juiste kleurweergave.

Waarom een goede CRI waarde belangrijk is.

Naast dat het juist zien van kleuren aangenaam is zijn verschillende branches gefocust op het tonen van de juiste kleuren. Voor restaurants is het belangrijk dat eten er smakelijk uitziet en de juiste sfeer aan de gasten wordt meegegeven. Voor kledingwinkels en interieurzaken is het belangrijk dat de producten worden getoond in hun natuurgetrouwe kleuren. Daarentegen is een hoge CRI-waarde niet altijd noodzakelijk. Zo is een perfecte kleurweergave niet nodig voor o.a. noodverlichting of op de werkvloer.

CRI waarde

Berla hanteert alleen de hoogste kwaliteit

Bij Berla zijn wij enorm gericht op hoge kwaliteit verlichting. Onze verlichting laat grotendeels een CRI van 95+ zien waardoor u bent verzekerd van een perfecte kleurweergave! Daarnaast heeft onze led verlichting een extra lange levensduur. Zo kunt u nog langer genieten van uw luxe verlichting.
Bent u op zoek naar verlichting van ongeëvenaarde kwaliteit? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag.

Laatste nieuws

Stichting MEES kiest voor Berla Lighting

Stichting MEES heeft onlangs haar deuren geopend in Prinsenbeek, waar het zijn thuis heeft gevonden...

Lees meer

Future Lighting

We hebben opwindend nieuws om met u te delen!Berla Lighting zal aanwezig zijn op de Future-Lighting...

Lees meer

Denk er niet te licht over. Gebruik een lichtplan van Berla

Een lichtplan helpt u aan de gewenste uitstraling. Bent u een woning aan het bouwen of verbouwen? D...

Lees meer