Terug naar nieuwsoverzicht

Lichtkleur en kleurtemperatuur, wat is het ?

Bent u op zoek naar verlichting voor uw woning of bedrijfspand? Dat kan een moeilijke taak zijn. Er zijn veel factoren die bepalen of verlichting de juiste sfeer en uitstraling heeft. Elke ruimte heeft behoefte aan andere verlichting, omdat elke ruimte een andere functie heeft. Zo wilt u kunnen ontspannen in uw woonkamer, maar wilt u zich energiek voelen wanneer u aan het werk bent in uw kantoor. Het eerste waar u naar moet kijken is de lichtkleur, of de kleurtemperatuur. Wat dit exact is en wat voor effect het heeft op de ambiance leggen wij u uit!

Wat is het verschil?

Binnen de wereld van verlichting worden de termen lichtkleur en kleurtemperatuur veel gebruikt. Maar wat is het verschil tussen deze twee termen? Eigenlijk verwijzen deze naar hetzelfde kenmerk van een lamp. Het duidt namelijk aan hoe ‘warm’ of ‘koel’ de kleur is van uw verlichting. Het valt u vast wel eens op dat sommige lampen meer kleuren richting oranje en andere juist meer kleuren richting blauw. Hoe warmer de verlichting is, hoe meer oranje er in terug komt. De waarde die wordt gebruikt om de kleurtemperatuur/lichtkleur aan te geven heet ‘Kelvin’.

Kelvin

Met Kelvin wordt dus verwezen naar de ‘lichtkleur’ of ‘kleurtemperatuur’. Hoe hoger de waarde van het aantal Kelvin, hoe koeler de kleur van de verlichting. En daartegenover, hoe lager de waarde van het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van verlichting is. Zo varieert het aantal Kelvin van 2000K tot 6000K.

Kenmerken kleurtemperatuur

Waarom is lichtkleur belangrijk?

Licht heeft veel effect op onze emoties en over hoe wij ons voelen. Zo kan lichtkleur een bijdrage leveren aan een ontspannen- of een energieke sfeer. Het is daarom belangrijk dat de lichtkleur aansluit bij de functie van de ruimte. Denk aan verschillende verlichting voor werkruimtes of leefruimtes. Een lagere Kelvin waarde (lager dan 2700) geeft een warme en aangename sfeer. Daarentegen geeft een hoge Kelvin waarde juist een stimulans in productiviteit en concentratie.

Lichtkleur en ruimtes

Het is niet eenvoudig om de juiste lichtkleur te kiezen voor uw ruimte. De kleur bepaalt de emotie en daarmee is verlichting sterk afhankelijk van uw smaak. Daarbij is het ook essentieel om verlichting aan te passen op de ruimtes. Zo maken we een onderverdeling in de leefruimtes en de werkruimtes. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting? Berla Lighting levert deskundig lichtadvies.

Leefruimtes

Bij leefruimtes kunt u denken aan de slaapkamer, woonkamer, de keuken en de badkamer. De focus ligt hier vaak op een gezellige uitstraling en een warme sfeer. Kortom, u wilt hier heerlijk ontspannen. Daarom wordt er aangeraden om hier een lagere kleurtemperatuur voor te gebruiken. Zo is een kleurtemperatuur tussen 2400K en 3000K een ideale keuze.

Wilt u de perfecte sfeer voor uw woning. Dan kunt u ook een lichtplan voor uw woning laten opstellen. In een lichtplan wordt op basis van uw wensen de perfecte verlichting bepaalt. Zo wordt er rekening gehouden met de plaatsing, de hoeveelheid en het design.

Werkruimtes

Het is belangrijk dat u zich energiek en actief voelt in een werkruimte. Wij raden daarom sterk aan om verlichting te gebruiken met een kelvin waarde tussen de 3000K en 4000K. Let wel op dat u niet hoger gaat dan 4000K. Dit wordt vaak als onaangenaam ervaren en kan daarmee ook een negatief effect op het concentratievermogen hebben.

Lichtkleur en kleurtemperatuur

Verandert lichtkleur bij dimverlichting?

Bij het kiezen van verlichting is het belangrijk om te weten of u het licht wilt dimmen. Er wordt gedacht dat lichtkleur altijd verandert bij het verlagen van de intensiteit, maar dit is afhankelijk van de soort verlichting die u gebruikt! Zo verschillen reguliere lampen van LED lampen. Maar welke soort is dan beter?

Reguliere lampen kunnen van kleur veranderen wanneer u deze dimt. Denk bijvoorbeeld aan een halogeen- of gloeilamp. Naarmate u verder dimt, zal de kleurtemperatuur ook verder omlaag gaan. LED verlichting behoudt daarentegen de kleurtemperatuur op elke sterkte. Het is daarom een populaire keuze. Bij Berla Lighting maken wij enkel gebruik van LED lampen.

Wilt u toch dat kleur verandert wanneer u de lampen dimt? Dan is er ook nog de optie om dim-to-warm te gebruiken.

Lichtadvies nodig?

Berla Lighting specialiseert zich op het gebied van verlichting. Wij leveren deskundig lichtadvies. Zo bent u zeker van de juiste verlichting die perfect aansluit op uw wensen. Wilt u een concreet plan voor uw kantoorpand of woning? Dan raden we aan om een lichtplan te laten opstellen. Hierin wordt zorgvuldig gekeken welke verlichting nodig is, hoeveel er nodig is en wat uw wensen voor de sfeer zijn.

Plan een adviesgesprek in

Laatste nieuws

Stichting MEES kiest voor Berla Lighting

Stichting MEES heeft onlangs haar deuren geopend in Prinsenbeek, waar het zijn thuis heeft gevonden...

Lees meer

Future Lighting

We hebben opwindend nieuws om met u te delen!Berla Lighting zal aanwezig zijn op de Future-Lighting...

Lees meer

Denk er niet te licht over. Gebruik een lichtplan van Berla

Een lichtplan helpt u aan de gewenste uitstraling. Bent u een woning aan het bouwen of verbouwen? D...

Lees meer

Veelgestelde vragen

Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?

Voor klachten kunt u terecht bij onze klantenservice. Stuur een mail naar verkoop@berla.nl of schrijf een brief naar het onderstaande adres: Berla bvt.a.v. afdeling klachten Hercules 85126 RK Gilze Onze medewerkers zullen de klacht bekijken en proberen naar ieders tevredenheid de klacht op te lossen. Na ontvangst van uw klacht ontvangt u van ons een bevestiging. Wij zullen uw klacht binnen 14 dagen na ontvangst beantwoorden. Mocht het meer tijd nodig hebben, dan wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Kan ik de bestelde artikelen ook door jullie laten monteren / installeren?

Wij verzorgen geen installaties. Wij kunnen u wel in contact brengen met een erkende installateur. Stuur een e-mail naar onze klantenservice en dan helpen wij u graag.

Wat gebeurt er als één van mijn lampen defect raakt?

Neem contact op met de klantenservice en dan gaan wij het voor u oplossen

Krijg ik korting als ik meer verlichting afneem?

Voor projecten of grotere aantallen kunnen wij vaak een scherpe prijs maken. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Hoe kan ik een offerte aanvragen?

Dit kan via de klantenservice.

Wat is de status van mijn bestelling?

De orderstatus van uw bestelling wordt verzonden via mail. Heeft u toch nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Ik heb niet de juiste producten ontvangen. Wat nu?

Neem contact op met de klantenservice, dan gaan we dit voor u oplossen!

Hoe lang duurt het voor mijn bestelling geleverd wordt?

Dit is afhankelijk van de meest actuele voorraad. Neem voor levertijden contact op met de klantenservice.

Wat zijn de verzendkosten?

Dit is afhankelijk van het orderbedrag, het bestemmingsland en het soort producten. Neem contact op met de klantenservice voor de exacte verzendkosten.

Kunnen jullie een lichtplan voor mij opstellen?

Dat kan zeker! Neem contact met ons op en wij helpen u graag.

Welke lampen heb ik nodig voor mijn situatie?

Dit is afhankelijk van uw situatie. Neem contact op met onze experts voor hulp bij de geschikte verlichting.