Stadskasteel Drakenburg

Jaar: 2023
Architect: BK-Punt - Utrecht
Lichtadvies: Frans van Hooijdonk
Fotografie: Stijn Doors


Kasteel Drakenburg is (hoogstwaarschijnlijk) het oudste nog bestaande huis van Utrecht! Sommige muurdelen en balklagen zijn circa 750 jaar oud. Het pand heeft daardoor een lange historie en veranderde van ridderwoning tot machinefabriek en chinees restaurant. De Utrechtse Internet Courant schreef er in 2019 een uitgebreid stuk over.

BK-Punt Architectuur is de uitdaging aangegaan om de gevel van het kasteel, die door de jaren heen verschillende transformaties had ondergaan en in 1967 in oude stijl was gerestaureerd, in overeenstemming te brengen met het interieur. Terwijl de begane grond momenteel dienstdoet als kledingzaak, waren de bovenliggende verdiepingen lange tijd niet grondig gerenoveerd. Zo was de oude zolder alleen toegankelijk via een houten ladder. Kunstkamer Utrecht heeft BK-Punt daarom gevraagd om na te denken over de mogelijkheden voor een nieuwe transformatie van het pand.

Door grondige analyse van de oude structuur van Kasteel Drakenburg, heeft BK-Punt een nieuwe indeling voorgesteld die het pand nieuw leven inblaast. Het ontwerp omvat een nieuw trappenhuis dat zorgvuldig is ontworpen om alle historische balken te behouden. Hierbij hebben ze gebruikgemaakt van bestaande openingen in de vloer, waardoor de trappen harmonieus tussen de balken door bewegen tot aan de kapverdieping. Hierdoor blijft de historie van het pand voelbaar in elke ruimte.

Vanwege de monumentale waarde van het stadskasteel was het niet mogelijk om nieuwe raamopeningen voor te stellen. Maar in samenwerking met Frans van Hooijdonk heeft BK-Punt een slim lichtontwerp ontwikkeld. Door de bestaande dakkapellen te voorzien van glas en strategisch geplaatste verlichting, kunnen ze de bestaande donkere plafonds aanschijnen, waardoor de ruimte optisch groter lijkt.

De armaturen, die speciaal gemaakt zijn voor dit project, zijn ontwikkeld door Berla Lighting. Door de juiste plaatsing van richtspots worden de ruimtes verlicht zoals bedoeld in het lichtplan van Frans van Hooijdonk.